Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (PUAMER) tarafından düzenlenen “Yas ve Melankoli” semineri; PUAMER Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Aysu Gül Şanli’nin sunumuyla, Klinik Psikolog ve Öğr. Gör. Uğur Kaçmaz tarafından gerçekleştirildi.
Tüm katılımcılara açık olan etkinlik, OMÜ Youtube kanalı üzerinden canlı yayımlandı. Etkinliğin açılış konuşmasında PUAMER Müdür Yardımcısı Şanli, PUAMER’in faaliyet alanları hakkında bilgilendirmeler yaparak sözü Öğr. Gör. Uğur Kaçmaz’a bıraktı. Kaçmaz, katılımcılara melankolinin tarihçesi, yas süreci ve sağlıklı yas kavramı hakkında detaylı bilgiler verdi.
Kaçmaz, 1915 yılında yazılıp 1917 yılında yayınlanan Sigmund Frued’un Yas ve Melankoli metnini temel alıp, her iki tablonun yapısal özelliklerini kıyaslayarak değerlendirirken kadim kökleri olan melankoli hastalığının tarihçesinin yanı sıra, sinema, felsefe ve sanatsal yaratıcılık konuları ile ilişkisine de değindi.
Kaçmaz, konuşmasında Freud’a ait makaleyi Covid-19 salgını ve bu salgına benzer geçmişte yaşanmış insani krizlerle ilişkilendirerek “Covid-19 pandemisinin yaşandığı günümüzde depresif belirtiler ve yaşanılan kayıplar, bireysel ve toplumsal gündemimizi işgal ediyor. Fakat insanlık tarihinde bu denli kötü ve karamsar süreçlerin yaşandığı dönemlerin varlığı da bilinmekte. Bu dönemlerin biri yüzyıl öncedir ki İspanyol Gribi pandemisinin yaşandığı ve Birinci Dünya Savaşı’nın yıkıcı tahribatlarının olduğu dönemdir. Tam da böyle bir ortamda Freud’un Yas ve Melankoli makalesinin ilk okumaları yapılmıştı. Günümüzde yaşadığımız bu zorlu süreçlerle baş edebilmek adına aynı metni okumak ve üzerinde değerlendirmeler yapmak anlamlı olacaktır. İnsanlık tarihinde tekrar tekrar yaşanılan yıkıcılığın, kayıpların ve melankolik yapıların ortak bir metin üzerinden ele alınışı faydalar sağlayacaktır.” dedi.
Etkinlik sonrasında PUAMER Müdürü Prof. Dr. Bozkurt Koç, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.